طراحی لجستیک شخص ثالث زنجیره سرد برای غذای حلال در اندونزی
اندونزی، مجمع الجزایر غنی در منابع کشاورزی و دریایی است که دارای فرصت های تجارت بالقوه در خدمات مصرف کننده، منابع کشاورزی و ماهیان است و امروزه، آموزش با چالش سختی در زمینه ی نحوه ی توزیع مواد خام یا محصولات با ارزش افزوده مواجه می شود. داشتن 80% جمعیت مسلمان، تولیدکننده های غذای اندونزی را وادار به تولید محصولات با برچسب حلال می کند که برای مصرف مسلمانان امن باشند. در سال 2015، نقش لجستیک زنجیره سرد به منظور حفظ ارزش افزوده ی محصول به عامل مهمی تبدیل شد، بنابراین زیان ناشی از ناتوانی برای انتشار محصولات کشاورزی یا ماهیان تازه می تواند کاهش یابد. مشارکت عمومی بین لجستیک زنجیره سرد با شرکت های لجستیک شخص ثالث در اندونزی وجود دارد. چارچوب های پیشنهاد شده ی این برنامه شامل دریافت محصولات کشاورزی و ماهیان بالقوه از هر منطقه و نقش هیات نظارت بر محصولات غذایی حلال اندونزی بواسطه ی گواهی معتبر ارائه شده در هر منطقه می باشند. این مقاله در مورد نقش ICT در یکپارچه سازی 3PL زنجیره سرد نیز بحث می کند.
کلمات کلیدی: زنجیره سرد، لجستیک شخص ثالث، غذای حلال
DESIGN OF COLD CHAIN THIRD- PARTY LOGISTICS (3PL) FOR HALAL FOOD IN INDONESIA
Proceeding 8th International Seminar on Industrial Engineering and Management
Indonesia is an archipelago rich in arigultural and marine resources has a potential market opportunities in consumer services, agriculture and fisheries resources and education now is facing a difficult challenge on how to distribute raw materials or value-added products evenly. Having an 80% Muslim population obliges Indonesian food manufacturer to produce Halal labeled products that are a safe for Muslim consumption. In the 2015 cold chain logistic role has became an important factor in order to maintain product’s added value, hence the loss from the disability to release fresh agricutural or fisheries product can be reduced. The involving public-partnership between of cold chain logistic by the Third- Party Logistics (3PL) companies in Indonesia. The suggested frames of this plan are to apprehend the potential agricultural and fisheries product from each region and the role oleh Supervisory Agency of Halal Food Product of Indonesian Ulama’ Board (LPPOM MUI) through audited certification given in each region. This paper also discuss about ICT role to integrate Cold Chain 3PL simply.
Keywords: Cold Chain, Third-Party Logistic, Halal Food.